+36 20 351 4717
+36 49 741 741
H-3580 Tiszaújváros, Teleki Blanka u. 4.
A sous vide kifejezéssel mostanában egyre sűrűbben lehet találkozni. De pontosan mit is jelent és miért használják előszeretettel Michelin-csillagos séfek világszerte? Bejegyzésünkben bemutatjuk az eljárás lényegét és azt is eláruljuk, hogy a Tisia Étterem melyik ételénél használjuk ezt a különleges praktikát.
A sous vide (szuvid) egy francia kifejezés, ami azt jelenti, hogy vákuum alatt. Még a '70-es években fejlesztették ki ezt az eljárást, hogy csökkenteni tudják a libamáj elkészítése során bekövetkezett zsugorodást. Ma pedig már rengeteg fogás elkészítésekor használják, hiszen egyéb ételek tökéletesítéséhez is kiváló megoldás.
Ez egy olyan különleges főzési technológia, ami vákuum fóliába csomagolva, egyenletes hőfokú vízben, kíméletesen főzi meg az alapanyagokat. Az étel így olyan módon válik omlóssá, hogy közben megőrzi eredeti színét, textúráját és egyáltalán nem veszít tápanyagaiból.
Minden főzési eljárás során az a cél, hogy az étel közepe elérje a kívánt hőfokot, ugyanis akkor tekinthetjük elkészítettnek. Vegyünk példának egy angolosan elkészített marhahúst. Ilyen esetben a hús közepe 54˚C-os kell legyen. Ha betesszük egy 180 ˚C-os sütőben és elkezdjük megsütni, akkor mire a közepe eléri a kívánt hőfokot, a hús szélei már túl lesznek sütve, esetleg még oda is éghet. Ha a sütést 54˚C-on végeznénk, akkor ugyan nem sülne túl a hús széle, de a közepe olyan lassan melegedne fel, hogy közben kiszárad az egész szelet. Ha pedig hamarabb befejeznénk a sütést, akkor a közepe teljesen nyers maradna.
Ezzel ellenben, a szuvid technológiával a hússzelet egészét tudjuk egyenletes hőfokon sütni, így sehol nem szárad ki, vagy nem lesz túlsütve. Ráadásul megőrzi a tápanyagait és ízben gazdag végeredményt kapunk.
A bemutatott sous vide eljárást a Tisia Étterem konyháján is előszeretettel használja séfünk. Aktuális ajánlatainkról étlapunkon tud tájékozódni.
Számunkra kiemelten fontos, hogy vendégeink mindenből remek minőséget kapjanak. Ezért az ételek elkésztése során nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a legmodernebb technológiákat alkalmazzuk, ami segítségével az ételeket a legjobb minőségben tudjuk feltálalni Önöknek.
Emellett az alapanyagok frissességére is odafigyelünk. Éppen ezért a legtöbb nyersanyagot helyi kézműves termelőktől szerezzük be, ezzel is támogatva a térség termelőinek a megismerését és az ételek garantáltan magas minőségét. Mindeközben pedig szem előtt tarjuk a környezettudatosságot és az egészséges életmódot.
Fine dining jellegű fogásaink olyan gasztronómiai élményt nyújtanak vendégeink számára, aminek több, nem helyi, mégis visszatérő vendéget köszönhetünk.
Próbálja ki Ön is különleges és változatos ételeinket, és foglaljon asztalt hozzánk még ma! A részletekért pedig vegye fel velünk a kapcsolatot, kollégáink készséggel segítenek Önnek.